Paul Luyf Optiek

Fixatie disparatie

Heb ik, of mijn kind misschien fixatie disparatie?

Als je ergens naar kijkt moeten beide ogen naar hetzelfde punt kijken. Wanneer dit niet goed gebeurt dan fixeer je (richt je) niet goed. De hersenen kunnen de beelden van de beide ogen dan niet tot één enkel beeld samenvoegen, waardoor het zien onduidelijk wordt. Dit kan duiden op de aanwezigheid van fixatie disparatie.

Fixatie disparatie is een probleem in het samenwerken van de ogen, dat grote gevolgen kan hebben voor het functioneren op het werk, op school, in het verkeer en bij het sporten. Eigenlijk speelt het een rol bij alle dagelijkse activiteiten, omdat 80% van de informatie die ons bereikt via de ogen gaat.

Klachten die voor kunnen komen bij fixatie disparatie zijn:

Bovenstaande klachten duiden niet altijd op fixatie disparatie. Het is daarom ook goed een oogmeting te laten uitvoeren door een van onze opticiens/optometristen. Bij fixatie disparatie zien we vaak dat meerdere van bovenstaande klachten samenkunnen gaan.

Fixatie disparatie of dyslexie?

Veel mensen die als diagnose dyslexie hebben, hebben feitelijk alleen maar last van fixatie disparatie. Dit is niet zo vreemd, omdat dyslexie over het algemeen een stuk bekender is en de klachten bij dyslexie erg lijken op die van fixatie disparatie. Hoe later de diagnose van dyslexie gesteld wordt, des te groter de kans dat het niet om dyslexie gaat, maar om fixatie disparatie. Dyslexie is namelijk altijd aangeboren, terwijl fixatie disparatie zich pas later ontwikkelt.

De juiste testen en een passende oplossing vinden

Fixatie disparatie kan alleen worden vastgesteld door iemand die zich daarin heeft gespecialiseerd, zoals de opticien Paul Luyf van Paul Luyf Optiek. Met de juiste testen wordt er bepaald of er echt sprake is van fixatie disparatie en of dit gecorrigeerd moet worden met een bril of prismabril. Ook kan het zijn dat u verder wordt doorverwezen naar onze orthoptist, voor aanvullende testen en voor eventuele visuele training.

Afspraak maken

Paul Luyf Optiek

Stichting Oogproject

Sponsoring

Openingstijden

Adres